Ergonomie niet meer weg te denken op kantoor
Tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust van de lichamelijke gevolgen van een zittende kantoorbaan. Een zeurende muisarm, aanhoudende rugklachten van het eeuwige zitten of problemen met het zicht of terugkerende hoofdpijn tijdens het werken op een computerscherm. Je hebt het allemaal wel eens gehoord, al dan niet zelf meegemaakt. Het zou altijd hoog in het vaandel moeten staan om je bewust te zijn van de gezondheid van je werknemers en de gezondheidsrisico’s van je werkvloer. Dit is waarom veel werkgevers het nieuwe werken omarmen, namelijk een ergonomisch geoptimaliseerde werkplek met implementatie van allerlei snufjes om je werknemers zo fit mogelijk te houden.
Snufjes om de fitheid van werknemers te bevorderen
Kleine aanpassingen op de werkplek kunnen al een wereld van verschil maken voor het welzijn van de werknemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een computerscherm wat in hoogte verstelbaar en kantelbaar is en een blauw licht filter heeft, met een geïnstalleerd systeem die je vertelt wanneer het tijd is voor pauze, even rekken en strekken of een paar minuten in de verte kijken. Ook is een goede bureaustoel natuurlijk van belang, evenals een bureau. Bureau’s zouden ook in hoogte verstelbaar moeten zijn en eventueel een kantelfunctie. Stoelen hebben wenselijk de eigenschap van het ondersteunen van de actieve doch niet inspannende houding aan het bureau. Er bestaan zelfs speciale computer muizen en muismatten die zo ontworpen zijn dat ze je hand minder laten verkrampen tijdens het computeren.
De hippe versie van een ergonomische werkplek
Sommige bedrijven, veelal die gerund door jongere mensen, kunnen soms nog wel een stapje verder gaan in het nieuwe werken wat gericht is op de fitheid van werknemers. Zo kom je op dit soort kantoren mensen tegen die staand aan hun extra hoge bureau aan het werk zijn, of in plaats van een stoel op een yoga bal zitten te stuiteren tijdens de werkzaamheden. Er wordt wellicht af en toe een pingpong balletje geslagen en iedereen zit te friemelen met een stressbal of knuffeldier. Waarschijnlijk is de sfeer ongedwongen, staat er gezellige muziek aan en draagt niemand een pak. Of deze aanpak nu ook met het oogpunt gezondheid is valt te betwisten, maar heeft waarschijnlijk meer te maken met een informele werksfeer.